Ενημερωτικό Δελτίο με "φρέσκα" νέα στο e-mail σου μέσω του RSS feed - (τι είν´τούτο;)

Παρέχεται μέσω MailChimp | Σύνοψη νέων άρθρων - NO spam!

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Αφιέρωμα-Παρουσίαση στο site WeGoWeb.gr: «MyAegean: Ένα εξαιρετικό παράδειγμα προς μίμηση»
Χαίρετε φίλες και φίλοι,

Με εξαιρετική χαρά σας γνωστοποιούμε πως την Τετάρτη που μας πέρασε δημοσιεύθηκε στον δικτυακό τόπο WeGoWeb.gr μια παρουσίαση-αφιέρωμα στη φοιτητική ομάδα “MyAegean” του Πανεπιστημίου μας.

Με μεγάλη μας χαρά ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση αυτή και θεωρούμε τιμή μας που στεκόμαστε μέσω αυτού του τρόπου πρεσβευτές του ίδιου μας του Πανεπιστημίου και της δημιουργικής «ματιάς» που μπορούν να προσφέρουν οι φοιτητές του αν υπάρχει επιμονή και μεράκι για όμορφη συνεισφορά.

Το άρθρο-αφιέρωμα μπορείτε να το διαβάσετε:

http://www.wegoweb.gr/2009/12/university-my-aegean-community/


Το WeGoWeb είναι ένας νέος ελληνικός δικτυακός τόπος, ο οποίος φιλοδοξεί να προσφέρει ενημέρωση και εκπαιδευτικό περιεχόμενο, δρώντας συνάμα ως ένας «πρεσβευτής» της καλής και εποικοδομητικής χρήσης του διαδικτύου.

Όπως αναφέρεται στο “Open Email” της πύλης:
“We Go Web” Personal Open “email”


Από: Έμπειρους και Δραστήριους Χρήστες

Προς: Newbies [και όχι μόνο]

Θέμα: Ενημέρωση, Προστασία, Δημιουργική και Παραγωγική Χρήση των διαδικτυακών υπηρεσιών και τεχνολογικών μέσων

Περιεχόμενο:
- Θέλουμε να ενημερώσουμε - ή έστω να υποψιάσουμε- όσους έρχονται στο διαδίκτυο για τον προσωπικό και επαγγελματικό αντίκτυπο της κοινωνικοποίησης τους αλλά και για τις επαγγελματικές εναλλακτικές που διαμορφώνονται μέσα από τα Κοινωνικά Δίκτυα
- Μας ενοχλεί που οι newbies (πρωτάρηδες) ενημερώνονται συχνά για το διαδίκτυο από άτομα [και έντυπα] που δεν συμμετέχουν ενεργά σε αυτό
- Μας δυσαρεστεί το "κίνημα" :Το κακό Web. Θέλουμε να διαμηνύσουμε πως η χρήση διαμορφώνει πλαίσια και ο χαρακτήρας καθορίζει συμπεριφορές


Καλώς ήρθατε
wegowebgr@gmail.com
 
Καλή σας ημέρα και ευχαριστούμε για την ανάγνωση!
_________________

Ακολουθεί το δημοσίευμα σε παράθεση.

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα, και θα ήταν χαρά μας να συνεισφέρατε στη σελίδα του δημοσιεύματος!!!myA_background6_v1_2048
Συναντήσαμε τα “φοβερά” παιδιά του Πανεπιστημίου Αιγαίου πριν πολύ καιρό στο δρόμο για το web :) και σήμερα έχουμε την χαρά και την τιμή να τους φιλοξενούμε στη σελίδα μας ώστε να μας μιλήσουν για την καταπληκτική δουλειά που κάνουν.
 
Boys and Girls of Aegean University..
We Go Web ’s stage is yours!myaegeanlogo
 

Λίγα λόγια για το MyAegean... οι ταξιδιώτες του Αιγαίου…


Αρκετές φορές καλούμαστε ή χρειάζεται να περιγράψουμε την πρωτοβουλία μας του “MyAegean”… Πολλές φορές παρερμηνεύεται ή λόγω του ονόματος δημιουργείται μια μορφή ασάφειας. Όχι, σίγουρα δεν είμαστε εκπρόσωποι γνωστής αεροπορικής εταιρείας! :) Συστηνόμαστε λοιπόν πλέον με ένα λίγο πιο ..περιγραφικό τίτλο: «φοιτητική ομάδα-δραστηριότητα MyAegean». Πώς, ποιοι, γιατί όμως όλα αυτά; Διαβάστε παρακάτω κι ελπίζουμε να σας επιλυθεί κάθε απορία! Κι αν όχι, ρωτήστε μας ελεύθερα οποιαδήποτε στιγμή!

Κάπου στη νήσο Σύρα (με τα λουκούμια και τον αγαπητό μας Μάρκο Βαμβακάρη), εν έτει 2002, σε ένα μικρό σοκάκι της όμορφης Ερμούπολης, μια σπίθα εμφανίστηκε σε μια μικρή παρέα φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μια σπίθα που στη συνέχεια έμελλε να γίνει φλόγα και να δώσει την έμπνευση να δημιουργηθεί αυτό που σήμερα ονομάζουμε “φοιτητική κοινότητα MyAegean”.
 

Το «Αιγαίο μου» και η δικτυακή πύλη


Το «Αιγαίο μου» αυτό λοιπόν, ήρθε να πει πως, μια κοινότητα, με μια ανεξάντλητη πηγή δημιουργικού …οίστρου, είναι εφικτό να ενώσει τους φοιτητές του Αιγαίου κι όχι μόνο. Πως είναι εφικτό, αυτό το συμβολικό «μου» να δράσει ως ένα έναυσμα προσωπικής έκφρασης και συνεισφοράς, σε ένα συλλογικό χώρο συμμετοχής. Η πρωτοβουλία αυτή βασίστηκε στο στοιχείο της επικοινωνίας που στις μέρες μας πλέον με το διαδίκτυο γίνεται ολοένα και πιο προσιτή.

Οι κύριοι πυλώνες της δικτυακής πύλης του my.aegean.gr, του απτού πνευματικού αυτού δημιουργήματος της αρχικής τότε ιδέας τον χειμώνα του 2002, έχουν να κάνουν με την Ενημέρωση, τη Διασκέδαση και την Επικοινωνία. Τομείς οι οποίοι επεκτείνονται και συμπληρώνονται ανάλογα με τη συμμετοχή και τις ενέργειες των μελών, μέλη τα οποία δεν αρκούνται στο να αναμένουν παθητικά την ημέρα αποφοίτησής τους και την αποχώρησή τους από το νησί των σπουδών, μέλη τα οποία ως ενεργοί ακαδημαϊκοί πολίτες και πολιτικά όντα παίρνουν τη ζωή και τη γνώση στα χέρια τους και την αξιοποιούν δημιουργικά και εποικοδομητικά. Αυτή η «ανθρώπινη βάση» αποτελεί και το δυναμικό του MyAegean.


Η δικτυακή πύλη αποτελεί το βασικότερο ίσως εργαλείο συνεισφοράς και δραστηριοποίησης. Μπορεί ο οποιοσδήποτε (καθώς δεν είναι ούτε δεσμευτικό ούτε περιοριστικό να αφορά στους φοιτητές μόνο του Πανεπιστημίου Αιγαίου) να εγγραφεί ως μέλος και να συμμετέχει σε Forum (Χώροι Συζητήσεων) ποικίλης ύλης, για πάσης φύσεως θέματα.

Μπορεί επίσης να αποστέλλει άρθρα και σχολιασμούς στο e-Περιοδικό που επίσης υπάρχει και με πλήθος θεμάτων, είτε να συνομιλεί με τα υπόλοιπα μέλη και το Πανεπιστήμιο, μέσω υπηρεσιών chat ή προσωπικών ή δημόσιων μηνυμάτων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η υπηρεσία της ΦωτοGallery! Εδώ μπορεί κανείς να ανεβάζει φωτογραφίες ως «ανταποκρίσεις» από την καθημερινότητα στο τμήμα/νησί του, είτε φωτογραφίες από εκδηλώσεις, ταξίδια, την περιοχή διαμονής ή καταγωγής του κι άλλα πολλά.

Στα πλαίσια επίσης της ανοιχτής αυτής κοινότητας έχουν κατά καιρούς δημιουργηθεί πλήθος ευκαιριών για περιστασιακές ή τακτικές συνεργασίες με φορείς κοινής ωφελείας και μη κρατικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στα νησιά είτε στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, όπως η Διεθνής Αμνηστία, η φοιτητική οργάνωση AIESEC και πολιτιστικοί σύλλογοι ή φορείς. Γίνονται προσπάθειες να διατηρηθεί η ποιοτική συνεισφορά σε υψηλά επίπεδα και πάντα με γνώμονα την υγιή και εποικοδομητική ενημέρωση και ωφέλεια όλης της κοινότητας.MyAegean team members interview on ‘Archipelagos TV’ from My Aegean on Vimeo.Πέρα από το διαδίκτυο – η «εμπειρία»


Το MyAegean προσπαθεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά ως ένας συνεκτικός κρίκος για τα 6 διαφορετικά νησιά όπου έχει παρουσία το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Σύρος, Λέσβος, Σάμος, Χίος, Ρόδος, Λήμνος). Από την αρχή το όραμα της κοινής «Αιγαιακής συνείδησης» (συνειδητοποίησης, αν θέλετε) διαποτίζει κάθε πτυχή της δραστηριότητας. Ένα αίσθημα αρκετά σύνθετο μα συνάμα συναρπαστικό, σε ένα γεωγραφικό χώρο αλλά και μία πανεπιστημιακή κοινότητα που εφάμιλλή της ίσως μπορούμε να συναντήσουμε στο Πανεπιστήμιο του Νοτίου Ειρηνικού, όπως πολύ εύστοχα έγραψε κάποτε η εφημερίδα Guardian της Βρετανίας.

Μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και μοιράσματος πληροφορίας κι ενημέρωσης σε ένα χώρο με ένα πιο ευρύ κοινό, δημιουργούνται ευκαιρίες για ακόμη παραπέρα εξέλιξη και νέες ιδέες γεννώνται. Το πρίσμα της Αιγαιακής συνείδησης αυθόρμητα οδήγησε ένα βήμα πιο πέρα από τον ηλεκτρονικό περιορισμό μιας δικτυακής κοινότητας.

Ο λόγος για το «MyAegean eXperience», που ως θεσμός υλοποίησε ουσιαστικά την αρχική ιδέα με την αμοιβαία μετακίνηση φοιτητών μεταξύ των νησιών με αλληλο-φιλοξενία και την οργάνωση εκδηλώσεων στο πλαίσιο των ριζικών αξόνων του. Συνεργασία φοιτητικών ομάδων όπως ποδηλατικές-πεζοπορικές-φυσιολατρικές ή παρατήρησης φυσικών φαινομένων κι άνθρωποι που είναι ανοιχτοί να περάσουν ορισμένες στιγμές βιωματικής στην ουσία συμμετοχής, σε μια κοινή δραστηριότητα με συμφοιτητές τους από άλλα νησιά, γίνονται ταυτόχρονα αποδέκτες και πομποί της ιδέας αυτής της Αιγαιακής συνειδητοποίησης και συνεργασίας, εκμηδενίζοντας και σε πρακτικό, απτό πλέον, επίπεδο τους γεωγραφικούς περιορισμούς, με μοναδικές και δημιουργικές πράξεις! Με αρχή τον πολιτισμό, το σεβασμό στο περιβάλλον, την ομόνοια και κοινή Αιγαιακή συνείδηση έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 3 εκδρομές-«εμπειρίες» σε Σάμο, Λέσβο και Σύρο! 
Το «πείραμα» του MyAegean ήδη έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς με όλο και περισσότερους να προσαρμόζονται με το «κλίμα» του Αιγαίου και με την ανάπτυξη δεσμών και θεσμών κατά μήκος και πλάτους του Αρχιπελάγους. Δεδομένου ότι από το 2009 έχουμε και την ένταξη της Λήμνου ως νέα πανεπιστημιακή μονάδα, το έκτο κατά σειρά νησί στην ακαδημαϊκή αυτή οικογένεια του Αιγαίου, πιστεύουμε ότι το «My» θα αποτελέσει ένα πρωτοπόρο, τουλάχιστον ένα ενδιαφέρον «εργαλείο» στους κόλπους της ελληνικής ακαδημαϊκής/φοιτητικής κοινότητας, με μία παρακαταθήκη στολίδι για τις επόμενες γενιές φοιτητών, ένα λίκνο δημιουργικής δράσης και έμπνευσης.

Ελπίζουμε και ευελπιστούμε σε ένα ακόμη καλύτερο κι ομορφότερο αύριο. Όσοι αγαπούν να αγωνίζονται και να «κολυμπούν» προσφέροντας ένα λιθαράκι ακόμη σε ένα συναρπαστικό ταξίδι, τους νιώθουμε δίπλα μας, θα θέλαμε να είμαστε δίπλα τους…
Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στη σελίδα: http://my.aegean.gr/web/about.html ενώ μερικές πτυχές δημιουργικού... οίστρου μπορείτε να απολαύσετε στη σελίδα των αφισών-wallpapers μας στο: http://my.aegean.gr/web/afises.html


 
Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και την υπομονή σας στην ανάγνωση του κειμένου, είναι κάτι που το εκτιμούμε αφάνταστα!


Στέλνουμε θερμούς χαιρετισμούς από τα γάργαρα νερά του Αιγαίου και τις καλύτερες ευχές μας για ευτυχία κι αγάπη σε εσάς και στους γύρω σας!

Εκ μέρους της φοιτητικής ομάδας MyAegean Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δεκέμβριος 2009