Ενημερωτικό Δελτίο με "φρέσκα" νέα στο e-mail σου μέσω του RSS feed - (τι είν´τούτο;)

Παρέχεται μέσω MailChimp | Σύνοψη νέων άρθρων - NO spam!

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

περί Πολιτιστικής Εβδομάδας Πανεπιστημίου Αιγαίου... – Ανοιχτή Επιστολή



[ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: το παρακάτω κείμενο κοινοποιείται προς όλα τα μέλη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και σε ευρύτερα ενδιαφερόμενους, μετά την ενημέρωσή μας για απόφαση οριστικής ακύρωσης της πραγματοποίησης της Πολιτιστικής Εβδομάδας ως θεσμού χρόνων στο ίδρυμα, υπό την αρωγή του (τουλάχιστον για φέτος). Αποτελεί ένα κάλεσμα προς την ‘ανάληψη δράσης’ εκ νέου, υπό μια σκοπιά «ελάχιστου κόστους, μέγιστης συμμετοχικότητας» από κάθε άνθρωπο, φορέα, ενδιαφερόμενο, εντός κι εκτός του ιδρύματος, με τη λιγότερη δυνατή κατά συνέπεια οικονομική επιβάρυνση και βελτίωση της ποιότητας και χρηστικότητας του θεσμού. Ευχαριστούμε για την προσοχή κι όποιο ενδιαφέρον σας! ]

η Πολιτιστική Εβδομάδα του Πανεπιστημίου ΑιγαίουΟι παλαιότεροι την γνωρίζουν, οι νεότεροι την προσμένουν. Η Πολιτιστική Εβδομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο σε διαφορετικό νησί του ιδρύματός μας, ένα πολιτιστικό θεσμό που συνιστά ένα σημαντικό στοιχείο «ένωσης» και γνωριμίας των φοιτητικών ομάδων και δραστηριοτήτων που «ζουν» στις Αιγαιακές μας φοιτητουπόλεις.


Στοιχείο έμπνευσης μα και δημιουργικής συμμετοχής, σημείο «συνάντησης» των κοινών ή μη κοινών «διαδρομών» των συμφοιτητών μας. Ένας θεσμός που για όσους είχαν την ευτυχία να τον ζήσουν και να τον βιώσουν είτε ως ‘επισκέπτες’ είτε ως ‘οικοδεσπότες’, γέμιζε και γεμίζει εμπειρίες κι όμορφες στιγμές.


Οι φοιτητικές δραστηριότητες στο Αιγαίο, το «Αιγαίο μας», το Πανεπιστήμιο το οποίο αγαπούμε κι επιδιώκουμε να περάσουμε ένα ‘στίγμα’ δημιουργίας και προσφοράς, είναι κάτι το υπέροχο. Ομάδες θεατρικές, φωτογραφικές, κινηματογραφικές, ραδιοφωνικοί σταθμοί, ομάδες αστρονομίας και παρατήρησης φυσικών φαινομένων, ομάδες μουσικές και καλλιτεχνικές, ομάδες πεζοπορικές ή ποδηλατικές, θεματικές και τεχνολογικές είτε αθλητικές. Είναι όλες εκείνες οι μικρές ή μεγάλες «φωνές» της φοιτητικής ομαδικότητας, όπου το πάθος για δημιουργία και έκφραση, το μεράκι, η φαντασία και η αγάπη για ένα χόμπι, μια δραστηριότητα ή επιστημονικό τομέα, ξεπερνά τα όρια του «εγώ», δένει στο «εμείς» και απλώνεται, σαν τα κύματα που λούζουν τα λιμάνια και τις παραλίες των νησιών μας.

Πολιτιστική Εβδομάδα & MyAegean

Η Πολιτιστική Εβδομάδα με την ευρεία έννοιά της, είναι ένα ολιγοήμερο φεστιβάλ με πολλές εκδηλώσεις που προσπαθούν να «χωρέσουν» προσφέροντας μια πλούσια ματιά και στοιχειώδη «εκπροσώπηση» και παρουσία των δραστηριοτήτων των φοιτητικών ομάδων από τα (πλέον 6) νησιά του Αιγαίου, προς όλους. Μια σύντομη «γεύση» της γλυκάδας της δροσερής δημιουργικότητας φίλων και συμφοιτητών μας, ανθρώπων που ζουν, σκέφτονται, πράττουν, συνεισφέρουν (από κάθε άποψη και πλευρά) μες στο Αιγαίο, κι όχι μόνο.

Η φοιτητική ομάδα «MyAegean», από το 2003 ως και σήμερα, περίπου 7 χρόνια αγωνιών, συζητήσεων, δημιουργικής συνεισφοράς και παρουσίας, προσπαθούμε, υπό το σχηματισμό μιας μη-κερδοσκοπικής εθελοντικής και συμμετοχικής δράσης, με άοκνο πάθος και μεράκι, να προσφέρουμε έλα λιθαράκι στην ιδέα και φιλοσοφία της «αιγαιακής συνείδησης». Με τη δικτυακή πύλη www.myaegean.gr όπου αναπτύσσουμε κι επιμελούμαστε, δημιουργώντας την κυριολεκτικά «από το μηδέν» σε κάθε της πτυχή, μα και δράσεων με ενημερωτικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, και εκτός Διαδικτύου.
Αν και το ‘My’ «γεννήθηκε» πολύ πιο ύστερα από την πρώτη διοργάνωση της Πολιτιστικής Εβδομάδας, νιώθουμε όλοι μας ενεργοί «συνεχιστές» της πρωτογενούς ιδέας της, με κύρια δράση το Διαδίκτυο. Πιστεύουμε σε αυτήν και θεωρούμε πως μπορούμε, ως φοιτητές του Αιγαίου, υπό ένα πρίσμα όχι «τοπικιστικό-νησιωτικό» μα «διευρυμένο-Αιγαιακό», να συνδυάσουμε όλοι τις δυνάμεις μας.

Επιστολή – κάλεσμα για ...το ‘αυτονόητο’

Ένας θεσμός κρίνεται αναγκαίος, τώρα περισσότερο από ποτέ, σε μια εποχή δύσκολη, με κρίση αξιών κι ευτελισμό του Ανθρώπου, σε πολλές περιπτώσεις. Ένας δημιουργικός χώρος αυθόρμητης κι αβίαστης συμμετοχής. Ένα ίσως σύνολο προσπαθειών που να δίνει τη δυνατότητα να οραματιζόμαστε, να προσπαθούμε, να εμπνέουμε κι να εμπνεόμαστε. Να τολμούμε. Χωρίς όρια στη φαντασία μας, χωρίς «ενδιάμεσους» και «μαγαζάκια». Με θέληση και αγάπη για ό,τι πράττουμε. Για εμάς.

Τολμούμε να προτείνουμε, μέσω της ανοιχτής αυτής επιστολής, στον καθένα συμφοιτητή, φίλο, γνωστό ή δυνητικό ‘συνεργάτη’ και σε εκπαιδευτικό, διοικητικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό του ιδρύματός μας, να συνδράμουν σε ένα θεσμό, που να μπορεί να υποβοηθά κάθε μορφής δραστηριότητα προς τη μέγιστη δυνατή εξωστρέφεια

Δεν μας ενδιαφέρει η πολιτική ή κομματική ιδιότητα ή άλλη «αφετηρία», μα είμαστε άκρως αρνητικοί σε οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης και εκμετάλλευσης κόπων, προσπαθειών και συμμετοχής ανθρώπων, για ανήθικους σκοπούς. Όποιος επιθυμεί να συμμετέχει, είναι ελεύθερος να το πράξει, με μοναχά κύρια ιδιότητα αυτήν του ενεργού ενδιαφερόμενου ανθρώπου, φοιτητή, διδάσκοντα, διοικητικού, τεχνικού προσωπικού κ.λ.π., που έχει μες στο πανεπιστήμιό μας. Δίχως προσωπικές ή άλλες έριδες και μηχανισμούς, μα με έμπνευση κι όρεξη να περισώσουμε την ιδέα και ουσιαστική αξία του θεσμού της Πολιτιστικής. Κι όχι μόνο.

“No university is an island, and even universities situated on islands need to bear this in mind.”

[European University Assosiation, EUA Institutional Evaluation Programme / University of the Aegean / December 2005, page 9]
Πιστεύουμε πως σε μια εποχή τόσο δύσκολη, μόνο από την προσωπική συνειδητοποίηση και -κυρίως- πράξη μπορούμε να ξεπεράσουμε τα όσα εμπόδια και ‘υφάλους’ βρίσκονται και θα βρίσκονται μπροστά μας.

Η φοιτητική πύλη My.Aegean.gr μετρά περίπου 1200-1500 επισκέψεις καθημερινά, με πάνω από 810 άρθρα στο e-Περιοδικό σε 20 περίπου θεματικές κατηγορίες, ένα forum με περίπου 18000 θέματα συζητήσεων και μια φωτοgallery με περίπου 4000 ποιοτικές φωτογραφίες και υλικό. Με τη σύμπραξη και συμμετοχή όλων των φοιτητικών ομάδων του Αιγαίου (επίσημες ή άτυπες) σε ένα ευρύ κανάλι ενημέρωσης κι συνεισφοράς, τα όρια γεωγραφικά ή άλλα, πραγματικά φαντάζουν μηδενικά!

Η φοιτητική ομάδα “MyAegean” στα 7 αυτά χρόνια της ενεργής δραστηριοποίησης ως δια-τμηματική ανοιχτή συλλογικότητα, έχουμε συμμετάσχει ήδη από το 2004 ως φοιτητική ομάδα του πανεπιστημίου μας στην Πολιτιστική Εβδομάδα ενώ από το 2005 αναλάβαμε ‘επίσημα’ και το ρόλο του «χορηγού επικοινωνίας» υποστηρίζοντας με ό,τι ανθρώπινους πόρους και μέσα μπορούμε την ενημέρωση προς πάσα κατεύθυνση. Σας θέλουμε κοντά μας, συνοδοιπόρους σε κάτι διαφορετικό. Ως ανθρώπους και φίλους, τίποτε άλλο.

____________

Με πρωτοβουλία ανθρώπων – συμφοιτητών μας, προσπαθεί να δημιουργηθεί μια επιτροπή/ομάδα για την Πολιτιστική Εβδομάδα. Όσοι ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε, στείλτε στο politistikievdomadaaigaiou@gmail.com δηλώσεις ενδιαφέροντος και ιδέες/σκέψεις προς ένα νέο πιο συμμετοχικό, δημιουργικό θεσμό.

Όσοι ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε σε δράσεις ή υπο-δραστηριότητες της ομάδας ‘MyAegean’, μπορείτε να μας στείλετε απευθείας στο myaegean@aegean.gr

Μπορείτε επίσης να δείτε κι ένα όμορφο video που έχουμε ετοιμάσει με ‘offline’ δράσεις-στιγμιότυπα της ομάδας (με παρουσία τόσο στις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Εβδομάδας είτε με άλλες παράλληλες ανεξάρτητες με αυτήν δράσης, μα μες στο πνεύμα της «Αιγαιακής συνείδησης» που μας διακατέχει), με τίτλο “Inspire. Involve. Evolve”: http://www.youtube.com/watch?v=HYGDtPIzsxo



Μην «εκπροσωπείστε» από άλλους σε θέματα που μπορείτε να γίνετε οι ίδιοι «πρωταγωνιστές»! Οι εμπειρίες είναι κάτι που ο καθένας χτίζει και δημιουργεί, κι αυτά τον συντροφεύουν μια ζωή!